Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: 

RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 3
Primeira ... 1 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Carotenoides bixina e norbixina extraídos do urucum (Bixa orellana L.) como antioxidantes em produtos cárneos Ciência Rural
Garcia,Carlos Eduardo Rocha; Bolognesi,Vinícius José; Dias,Josiane de Fátima Gaspari; Miguel,Obdúlio Gomes; Costa,Camila Klocker.
A oxidação lipídica é uma das principais alterações que acometem os derivados cárneos em razão da composição química rica em lipídios e íons ferro, utilização de processos térmicos e de moagem, além do frequente uso do cloreto de sódio, um reconhecido catalisador desta reação. Os antioxidantes são substâncias utilizadas para inibir ou retardar a rancidez oxidativa, porém, seu uso desperta a atenção de consumidores e agências reguladoras, quanto à segurança que acompanha o consumo de aditivos sintéticos. Este trabalho teve por objetivo avaliar o uso dos carotenoides bixina e norbixina como antioxidantes em produtos cárneos por meio da revisão de suas características químicas, métodos de obtenção, toxicidade e aplicações tecnológicas. Esses pigmentos são...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aditivo; Antioxidante natural; Carne; Corante; Pigmento; Rancidez; Oxidação.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012000800029
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Chemical basis for beef charqui meat texture BABT
Youssef,Elza Y.; Garcia,Carlos Eduardo Rocha; Yamashita,Fábio; Shimokomaki,Massami.
This work evaluated the relationship of charqui meat (CHM) chemical composition with the tenderness throughout its production. CHM was prepared from beef Vastus lateralis of 4-5 years old. Shear force of fresh CHM showed an approx. 3-fold increase in toughness compared to the raw material while, in the case of cooked CHM it was 6-fold increased in relation to the raw charqui. The moisture content decreased by 39.0 and 58.0% (p<0.05) for uncooked and cooked CHM, respectively, in relation to the raw material. Mathematical modeling of the influence of these meat components showed that shear force increased exponentially with the loss of moisture. The texture of CHM was the result of a multitude of factors involving myofibril proteins which promoted dynamic...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Collagen crosslinking; Water activity; Intermediate moisture meat product; Myofibril proteins.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132007000400018
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Effect of carrageenan addition on the yield and functional properties of charqui (Jerked Beef) BABT
Garcia,Carlos Eduardo Rocha; Yamashita,Fabio; Youssef,Elza Youssef; Prudencio,Sandra Helena; Shimokomaki,Massami.
The objective of this work was to evaluate the application of carrageenan (CAR) to improve the functional properties of the jerked beef (JF) and to increase its processing yield. JB produced from Vastus lateralis with CAR (1.0%) at 25ºC and NaCl (15.0%) had approximately 15.0% higher moisture and a 32.0% higher processing yield in comparison to the control samples.JB-CAR presented shear force approximately 5.0 and 20% lower in the samples uncooked salted and desalted cooked, respectively, and sensorial acceptance above 80%. The results demonstrated the possibility of applying carrageenan to jerked beef in order to obtain an increase in the processing yield and a tender product while maintaining the sensorial quality and its intermediate-moisture meat...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Additives; Hydrocolloids; Meat products; Texture.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132013000200017
Registros recuperados: 3
Primeira ... 1 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional